Ovako to u osnovnim crtama izgleda kod mene, a onda to još dodatno prilagodim vašim potrebama. Počinjemo, naravno, s prvim specijalističkim pregledom.

Prvi specijalistički pregled

Pri prvom pregledu i ja i vi prikupljamo prve informacije o potrebama i mogućnostima ortodoncije za vaš specifičan slučaj. Na taj prvi klinički pregled i razgovor poželjno je doći s ortopanom, slikom svih zubi koju možete napraviti u bilo kojem RTG laboratoriju uz neophodnu uputnicu od svog stomatologa ili od nas. Ukoliko nemate ortopan, na licu mjesta dogovorit ćemo se o svim potrebnim snimkama i o sljedećem koraku koji zovemo dijagnostičkim pregledom.

Dijagnostički pregled

Tu postaje zabavno - uzimam alginatne otiske zubi, zagrizom u vosak uzimam međučeljusne odnose, testiram čeljusne zglobove i žvačne mišiće te snimam set ortodontskih fotografija. Sve je to potrebno za izradu modela i dijagnostičkog seta informacija. Vi odete kući, ja se zatvorim u ordinaciju i na miru, potpuno koncentriran, obrađujem dobivene informacije kako bih predvidio svaki detalj koji predstoji kao zadatak u terapiji. Rezultate istraživanja pretvorim u detaljan plan koji je tema našeg sljedećeg susreta.

Prezentacija plana

Ovo je kruna svih prethodnih postupaka i sjajan početak terapije. Na našem trećem susretu dobivate detaljne upute te vas pripremam za tijek terapije i dužinu trajanja. Pred nama je sada detaljna analiza i plan terapije - lista objektivnih problema koju usklađujem s vašom osobnom listom problema i želja vezanih uz zube, žvačni sustav i osmijeh. Dakle, terapiju planiramo zajednički - postavljamo zajedničke ciljeve, dogovaramo optimalnu vrstu aparatića i eventualno potrebnih dodatnih pomoćnih zahvata. Na ovom sastanku dogovaramo i individualnu cijenu terapije te ritam plaćanja.
Uplatom akontacije i dogovorom termina postave aparatića prelazimo u fazu terapije.

Terapija

Tijekom terapije vaša je jedina obveza da se redovito viđamo i da se pridržavate uputa o prehrani i osobnoj oralnoj higijeni. Pridržavanjem ovih nekoliko jednostavnih uputa put do našeg cilja vrlo je bezbolan ili, bolje rečeno, putujemo bez previše napora:). Kada dosegnemo ciljeve postavljene na prezentaciji, stigli smo do kraja terapije – dogovaramo termin za skidanje aparatića, skidamo aparatić i lijepimo trajne fiksne žičice, uzimamo otiske za prozirne retencijske apartiće (nose se samo noću). Aktivna faza naše terapije ovim korakom je završena, prelazimo u fazu retencije.

Retencija

Retencija je faza u kojoj održavamo rezultate dobivene terapijom. Tijekom šest mjeseci od skidanja aparatića kontrole se događaju mjesečno kako bismo potvrdili rezultat i polako prešli u drugu fazu retencije kad se viđamo po potrebi ili barem jednom u šest mjeseci.

Vidimo se,
vaš ortodont,
Aleksandar Gulin, dr. med. dent., spec. ortodoncije